Raftingi kimler yapamaz diye sorulduğunda çok fazla istisnai durum ve faktör vardır. Örneğin Nisan ayında Melen çayındaki su debisi ile dalaman çayında ki su debisi farklıdır. Rafting yapacak kişinin fiziki durumu, ruhsal durumu ve mental durumu da önemli olabilir. Kesinlikle dünyanın en keyifli ve kurallara uyulduğunda kolay ve eğlenceli sporlarından biri olan rafting için temel konu başlıklarını sizler için açıklamaya çalıştık. Konu başlığının altına soru sorabilir veya deneyiminizi bizimle paylaşabilirsiniz. Raftingi kimler yapamaz gelin birlikte bakalım;

Çocuklar Rafting yapabilir mi

Rafting yapılan nehirlerde farklı zorluk dereceleri vardır. Örneğin türkiyede rafting yapılacak yerler sıralamasında olan Antalya Köprülü Kanyon Rafting aktivitesi zorluk seviyesi oldukça düşüktür buna bağlı olarak da o bölgedeki firmalar çocuklar için 7 yaş ve üzeri olarak sınırlandırmışlardır.

Melen Çayında Çocuklar için sınır ise 14 yaştır. Melen Çayı R3 zorlukta (zaman, debi ve engellere göre zorluk seviyesi sezonluk yada anlık değişebilir) olduğundan ötürü köprülü kanyon rafting deki gibi daha küçük yaşlarda rafting yapılamaz. En az 12 yaşında olması gerekmektedir. Aynı şekilde Muğla dalaman rafting yapabilmek için de en az 14 yaş sınırı vardır.

Nehirlerin zorlukları farklılık gösterse de bize göre çocukların rafting yapabilmesinin en temel kuralı “çocukların fiziki gelişiminin tamamlanmış olmasıdır.” lütfen bunu göz önünde bulundurarak faliyet ve aktivite planlayınız çünkü yaş bilgisi de bazen yanıltabiliyor. 12 yaşına gelmiş fakat temel kemik gelişimi tamamlamamış bireyler rafting yapamayabilir aynı zamanda 11 yaşında olup fiziki yeterliliği uygun bireyler de olabilir. İstisnai durumlar için bu tesbit ve kararı verecek tek kişi rafting operasyonunu sürdüren tur lideridir. Yaşı ilgili nehrin kurallarına uyan çocuk için rafting tur lideri yetersiz gördüğü taktirde nehre çıkmaması kararını verebilir ve bu karar Uluslar Arası Rafting Federasyonu kurallarında belirtilmiştir.

Yaşlılar Rafting yapabilir mi – Kimler Rafting Yapamaz

Tıpkı yukarıda çocuklar için belirttiğimiz kurallar bütünü yetişkinlerde de vardır. Antalyada rafting için 70 yaşına kadar firmalar yaptırırken, dalamanda 49 yaştır. Eğitmenin verdiği komutları algılayabiliyor, bunu uygulayabiliyor ve kürek çekmek, arkadaşını bota çekmek yada kendi yapması gereken bireysel faaliyetleri yapabilecek fiziki yeterlilik olduğunda yapabilir.

Hastalar  Rafting yapabilir mi – Kimler Rafting Yapamaz

Hastalık geniş kapsamlı bir alandır ve bu alanda yazılacak kesin bir şey yoktur. Kalp rahatsızlığı, sinirsel hastalıkları olanlar rafting yapamazlar yada yapmaları uygun değildir diyebiliriz. Diğer tüm hastalıklar ve istisnalar için öncelikle doktorunuza sonrasında rafting eğitmeninize durumu danışabilirsiniz. Rafting aktivitesi yapmadan önce okuyup imzalamanız gereken bir rafting sorumluluk formu olduğunu ve gizlemeyi düşündüğünüz bir rahatsızlığınızın olması durumunda olabilecek tüm sorumlulukları üzerine aldığınızı lütfen unutmayın. En önemli konu sizin sağlığınız.

Hamileler Rafting Yapabilir mi – Kimler Rafting Yapamaz

Raftingi kimler yapabilir adlı makalemizde belirttiğimiz rafting aktivitesi sürekli hareket edilen ve zıplamalara neden olan bot yapısından dolayı hamilelerin rafting yapmasının uygun olmadığını,  aktivite için belirli fiziki koşulların yanında, heyecan, adrenalin, korku gibi duygu durumlarının hamile kadınlar üzerinde farklı etkiler yapabileceğini bu nedenle de hamilelerin rafting yapmasının uygun olmadığını belirtmiştik. Hamilelik bir bireyin oluştuğu çok hassas bir evre, her haftasında gününde bile bir çok konu titizlikle işlenirken böylesine hareketli ve enerji dolu bir aktivite yapmak anne adayımız ve bebeğimiz üzerinde nasıl bir etki yapacağı bilinmediğinden sakıncalı görülmektedir. Rafting aktivitesi için sonraki zamanlarda uygun koşullar yakalanabilir fakat olası bir sağlık durumunda geri dönüşü olmayabilir bu nedenle hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile olduğunuza eminseniz rafting yapmanızı tavsiye etmeyiz, ayrıca bir çok doğa sporları firması aktivite öncesinde katılımcılarına doldurmasını zorunlu kıldığı risk formunda madde olarak da hamilelik konusunu işlemiştir. Bu maddeler genellikle tek kelime ile özetlenir. “Hamile kadınlar rafting yapamaz.”

Kimler Rafting yapamaz- Küpe, Toka, Halhal, Künye, Bileklik gibi Aksesuarlar

Rafting yapmadan önce küpe, toka, halhal, künye, bileklik gibi aksesuarları çıkarırsak doğal olarak potansiyel kazaları engellemiş oluruz. Çünkü bu aksesuarlar hem kendimizi yaralama ihtimali oluştururken hem de ekip arkadaşımızı farkında olmadan yaralayabiliriz. Bu yüzden aksesuarlarını çıkarmayan kişiler rafting yapamaz.

 

Bilinç sağlığı – Kimler Rafting Yapamaz ?

Bilinç sağlığını etkileyecek her şey rafting yapmaya engeldir! Rafting aktivitesi öncesi uyuşturucu madde kullanmak, bilinç bozukluğuna sebep olabilecek alkol tüketmek veya farklı şekilde etkileyebilecek her şey rafting yapmaya engeldir. Aynı zamanda potansiyel kazalara da davetiye çıkarabilir. Genellikle tatil bölgelerinde insanların bilinçsiz alkol tüketimleri sonrasında bu durumla karşılaşılmaktadır. Kendimizi doğaya atıyoruz doğa sporları yapmak ve şifalanmak için unutulmamalıdır ki hiçbir madde temiz bir bilinçle doğayı hissetmek kadar sağlıklı ve eğlenceli olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Merbaba,
Size daha hızlı yardımcı olabiliriz ?
ARA