Türkiye’de rafting yapılan akarsular hangileridir ?
Çoruh Nehri
Çoruk Nehri: Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında, bölgenin doğusunda yer alan ve Kaçkar Dağlarından inen Çoruh nehri, dünya raftçılığı açısından en makbul 10 akarsudan biri olarak kabul edilir. Zorluk derecesi 5’e kadar olan arkurları ile mayıs ayı ortalarından ağustos sonuna kadar “white water raft” için ideal bir akarsudur. Özellikle Bayburt-Yusufeli-Oltu arasında kalan kesiminde uluslararası yarışmalar ve 5 günlük süren ekspedisyonlar düzenlenmektedir.
Dalaman Çayı
Dalaman Çayı: Türkiye’nin ulaşımı en kolay bölgesinde, Muğla il sınırları içinde kalan Dalaman Çayı, değişik zorluk derecelerinde ve birbirlerinden bağımsız iki parkur sunmaktadır. Mayıs ve ekim ayları arasında en uygun debiye ulaşır. Ancak baraj nedeniyle 2011 yılı itibariyle herkese açık olan alt parkurda artık rafting yapılamayacağı düşünülmekteydi, ancak parkur biraz kısalmakla birlikte rafting yapılmaya devam edilmektedir.
Köprüçay
Köprüçay: Antalya ile Side arasındadır. Kaynaktan beslenen ve su debisi yılın her mevsiminde white water raft için elverişli olan Köprüçay, yılın her mevsimi için uygundur, özellikle de ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları raft için elverişlidir. Nehrin denize kavuşmasından önce geçtiği ve alt parkur olarak anılan kesim ise zorluk açısından 1-2 seviyesinde, özellikle yeni başlayanlar için uygundur.
Akdeniz Bölgesi’nin diğer parkurları
Bölgede dağlardan doğan ve küçük akarsularla beslenen nehirlerin hemen hepsi rafting için elverişlidir. Raft için uygun olan akarsuların başında Manavgat Çayı, Göksu Deresi’nin 4 günlük ekspedisyonla aşılabilen Hadım-Silifke arasında kalan kesimi, Alanya il sınırları içinde kalan Dim Çayı, Alara Çayı, Seyhan’ın Göksu ve Zamantı kolları gelir.
Melen Çayı
Melen Çayı: Marmara ile Karadeniz bölgelerinin buluştuğu, İstanbul’a ve Ankaraya yakın olan olan Büyük Melen nehri de rafting açısından oldukça yoğun ilgi görmektedir. Aralık ayı başlarından itibaren yağmur ve kar sularının erimesiyle uzun süre eğlenceli rafting yapılır.Melen Çayında Rafting turu hemen hemen her hafta sonu düzenlenir, gruplar ve firmalar için hafta içi de aktif olarak turlar yapılır. 3 zorluk derecesinde olup parkur uzunluğu 12 km. Aktivite süresi 2 saat 30 dakikadır.
Zamantı Irmağı
Zamantı Irmağı: Seyhan Nehri’nin Toros Dağları arasında akan kolu Zamantı Irmağı’nın zorluk seviyesi yüksektir. Bu parkur profesyonel raftingçiler için uygundur.
Fırtına Deresi
Fırtına Deresi: Rize’nin Pazar ilçesi ile Çamlıhemşin arasındadır. Yeni başlayanlarda yapabilir, ancak orta ve iyi düzeyde rafting bilenler için daha uygundur.